Причини, симптоми и лечение при панически атаки?

by in Статии юни 8, 2021

Паническата атака се определя като внезапно настъпващо чувство на неспособност за нормална всекидневна дейност, придружено с остра тревожност. Не всеки, който има панически атаки, задължително има паническо разстройство. Клиничното състояние не може да се определи без преглед от лекар, психолог или психотерапевт. Те проведеждат физически преглед, при нужда назначават кръвни изследвания, за да се изключат други медицински състояния. Ако паническите атаки не биват лекувани, те могат да се влошат и да отключат други придружаващи ги симптоматики.

Тази статия ще Ви насочи към причините, симптомите и възможностите за лечение на паническо резстройство и ще Ви помогне да си обясните, какво и защо го причинява.

Причини за паник атака

Паник атаките могат да Ви сполетят по всяко време на денонощието. Някои хора ги изпитват редовно и за тях те са ежедневие, други по-рядко и за по-кратко време. Определени места, ситуации или дейности могат да бъдат причинители на паник атаки, особено преди или след стресово събитие. Провокаторите автоматично отключват чувство на притеснение и тревожност.

Посетете психолог във Варна Силвия Маринова и разберете повече за паническите си атаки и как да работите върху тях!

Симптоми при паническа атака

Симптомите на паническата атака могат да се появят и да ескалират много бързо. Често те включват:

-Учестен пулс -Усещане, че Ви е много студено или много горещо – Втрисане -Усещане на болестни симптоми – замаяност или световъртеж -Болка или тежест в стомаха/гърдите -Трудност при дишане, задушаване -Треперене и изпотяване -Усещане на разединение между ума и тялото – чувство, че не можете да управялвате собствените си мисли и тяло

Ефективни възможности за лечение на паническо разстройство

Лечението на панически атаки и съответно паническо разстройство, може да се постигне чрез медикаменти, психотерапия или подходяща комбинация от двата метода. Безопасните лекарства обикновено са антидепресанти и лекарства против тревожност. Те се предписват за да се намали тежестта на паник атаките и да се контролира общото усещане за безпокойство.

Антидепресантите, известни като SSRI (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин), насочват серотонина, хормонът свързан с настроението на всеки човек. Балансирането на нивата му спомага за подобряване на съня и намалява тревожността и предоставя относително спокойствие.

Лекарствата против тревожност са бързодействащи и със седативен ефект, тъй като забавят нервната система, което води до по-спокойно усещане.

Терапия при специалист (психолог или психотерапевт) – включва когнитивно-поведенческа терапия, известна като CBT и панически фокусирана психодинамична психотерапия – PFPP, но всеки специалист изгражда своя методология и подход към този вид разстройство, често комбинация от различни подходи.

Видове терапия при паническо разстройство

Когнитивно преструктуриране – този метод заменя мисловните модели, провокиращи тревожност, с по-балансирано, по-малко тревожно мислене – намаляване на интензивността на реакцията към определени ситуации, постепенно намаляване на паническите симптоми чрез промяна на виждането за тях.

Обучение за активна релаксация – включва релаксиращо дишане и прогресивно мускулно отпускане за намаляване на тревожността и допълнителна уязвимост към тревожност. Умението да усещате тялото и дишането си е от ключово значение при този вид терапия.

Упражнения за писане – това може да бъде мощен начин за справяне с моделите на мислене чрез водене на дневник и използване на утвърждения – повишаване на информираността и замяна на отрицателни мисли с положителни.

Загриженост – тази медитативна техника за терапия на паническа атака се използва, за да научи хората да не реагират отрицателно, когато изпитват неприятни физически усещания. Помага за прекратяване на цикъла от страх и паника.

Намаляване на стреса – намаляването на стреса като част от лечението, учи как да се реагира по-спокойно на различни стресови ситуации и намалява тревожността, за да спомогне за подобряване на цялостното качество на живот и да предотврати бъдещи панически кризи.

Лечение на експозицията – интервенция, която нарочно поставя хората в предизвикателни ситуации или такива, които ги карат да се чувстват неприятно, за да разсее страха и да се предотврати тази ситуация в бъдеще. Чрез този метод хората изграждат опитност, преживяват случката в старилна среда, където могат да управляват мислите и действията си, което ги кара да се чувстват сигурни в себе си.

Панико-фокусираната терапия е разделена на три основни фази:

В началната фаза, акцентът е върху идентифицирането на значението, причинителите и същността на паническите симптоми – с цел облекчаване и предотвратяването им. По време на втората фаза основните конфликти се решават с усилия за избягване на емоционални приноси – съсредоточаване върху уязвимостта към паника и рецидив. Третата фаза помага за артикулиране на намален риск от рецидив на паника, повишена увереност и способността да се толерира смесени чувства

Управление на паник атаки

Справянето с паник атаки заедно с предимствата на професионалното психологично лечение може значително да помогне за управлението на симптомите. Ползите от:

Присъединяване към група за подкрепа – и свързване с други, изправени пред същите проблеми Избягването на кофеин, алкохол, наркотици и тютюнопушене – тъй като всичко това може да влоши паник атаките Физическа активност – аеробните упражнения ще ви помогнат да се отпуснете и да се успокоите Практикуване на техники за лечение на стрес и релаксираща терапия на паника – освобождаване на напрежението и справяне с тревожните проблеми Достатъчно сън – насочете се към редовна рутина, която ви гарантира непрекъснат сън Бъдете търпеливи – не забравяйте, че овладяването на паник атаки отнема време – седмичните терапевтични сесии могат да отнемат различен период от време , в зависимост от дълбочината на проблема. Придържайки се към вашия план за лечение – поставете си цел и я постигнете.

Потърсете помощ от професионалист

Откриането на подходящ за вас специалист за терапия на паническо разстройство ще ви осигури сигурно пространство за обсъждане на вашите проблеми – и ще ви предостави цялата подкрепа, от която се нуждаете. Терапията, която получавате, ще ви бъде предоставена от експерт, акредитиран и член на асоциация за консултиране и психотерапия.

Оценка: 5

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *