Какви са причинителите на депресия при мъжете?

by in Статии юни 8, 2021

Депресията се дефинира като чувство на силно униние. Това психическо разстройство причинява непрекъснато чувство на тъга и загуба на интерес към основните дейности в живота. Ако бъде оставена без лечение, депресията може да доведе до редица емоционални и физически проблеми.

Депресията при мъжете е често срещана. А острата депресия е рисков фактор за самоубийство. Разпознаването на признаците на депресия при мъжете, са първите стъпки към възстановяване.

Причини за депресия при мъжете

Депресията включва симптоми, които засягат работата, съня и могат да нарушат почти всеки аспект от ежедневието. При мъжете може да бъде доведе до комбинация от рискови фактори, включително:

Болести – диабет, рак, сърдечни заболявания, Паркинсон и други заболявания могат да влошат депресивните състояния Промени в здравето – високо кръвно налягане, висок холестерол и други здравословни предизвикателства могат да предизвикат чувство на загуба на мъжественост и сила.

Медикаменти – някои видове лекарства за кръвно налягане могат да причинят значителни странични ефекти, свързани с депресия

Хормонални промени – ефектите на ниския тестостерон могат да допринесат за притеснения във връзката.

Стрес – включително финансови проблеми, проблеми в работата, големи промени в живота или загуба на любим човек

Генетични фактори – фамилна анамнеза за депресия може да увеличи развитието на депресията

Поведенчески признаци и симптоми на депресия при мъжете включват:

  • Изключителна умора и летаргия
  • Промени в апетита и теглото
  • Промени в съня
  • Трудност при концентрацията
  • Загуба на наслада от еднократно приятни занимания
  • Увеличаване на гнева, безсилието, раздразнителността и агресията

Други симптоми на голяма депресия при мъжете могат да се проявят в промени в поведението, включително:

-Прекомерно пиене или приемане на наркотици

-Разврат, ставайки по-контролиращ или насилствен в отношенията Работа натрапчиво -Участие в саморазрушително поведение -Изготвяне на план за самоубийство или опит за самоубийство

Физически признаци на депресия при мъжете

Мъжете с депресия могат също да изпитат физически симптоми и те често могат да включват:

-Умора и главоболие – Стегнатост на гърдите – Болки в гърба с дискомфорт на ставите и крайниците – Храносмилателни проблеми – Наддаване или загуба на тегло

Депресията може да засегне всички възрасти Депресията при младите мъже е едно от най-често срещаните състояния на психичното състояние. Един от седем младежи на възраст между 16 и 24 години се съобщава, че изпитва депресия всяка година.

Признаците на депресия при мъже над 40 години включват агресия, загуба на контрол и внезапен гняв. Тези промени могат сериозно да повлияят на психическото и физическото здраве и да разрушат отношенията с близки и приятели. Гневът често се ръководи от чувство на срам и провал – а стресът може да окаже огромно влияние върху чувствата и способността да се справяте.

Ако не разпознаете депресията и омаловажавате признаци и симптоми тя може да се задълбочи. Съпротивата и нежеланието да се обсъжда само ще влоши нещата.

Лечение на депресия

Има няколко варианта за лечение на депресия при мъжете. Те могат да включват лекарства, когнитивно-поведенческа терапия (CBT) и редица други терапии. Ученето на умения за справяне като задаване на реалистични цели, търсене на емоционална подкрепа от семейството и приятелите и научаване на начини за управление на стреса – като медитация и самосъзнание може да помогне за намаляване на депресивните симптоми.

Физикалните прегледи и тестове ще изключат състояния, които могат да имат подобни симптоми, и да решат дали лекарствата увеличават депресията. Пълна история ще определи дали депресията е генетична.

Вижте по-подробно обяснение на възможностите за лечение:

Медикаменти

Антидепресантите могат да работят добре при лечение на депресия, но може да отнемат известно време, за да бъдат ефективни – и понякога имат странични ефекти като гадене, главоболие и затруднено заспиване. Обсъждането на това с личния лекар или психолог ще гарантират, че е предписана правилната доза. И мониторингът ще продължи, за да се сведат до минимум всички потенциални рискове от възбуда.

Консултиране при психолог

Разговор с квалифициран специалист по психично здраве може да бъде изключително полезнен. Определянето на проблемите, които допринасят за депресията и развиването на способността за справяне със стрес и дистрес биха били от голяма полза. Поставянето на реалистични цели и намирането на начини за решаването им може да помогне за възстановяване на отношенията и изграждане на положителни връзки.

Когнитивно-поведенческа терапия

Терапията с разговори е от полза, тъй като може да научи на нови начини на мислене и поведение, работа чрез проблеми с гнева и развиване на умения за промяна на навиците, които влошават депресията. Фокусирането върху мисли, образи и вярвания и как тези процеси се свързват с поведението е начин за справяне с емоционалните проблеми.

Получете експертна помощ при депресия

Когато не можете да се справите, поискайте помощ от опитен съветник, квалифициран психолог. Ще бъдат идентифицирани конкретни проблеми, за да се направят положителни промени – а вие ще бъдете в поверително и безопасно пространство, получавайки цялата подкрепа, от която се нуждаете в тези трудни за вас и близките Ви моменти. Можете да се обадите на 0888446425 за първоначална консултация, за да обсъдите ситуацията си или просто да зададете своите въпроси.

Оценка: 5

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *