Семеен и брачен консултант и терапевт

psysense 16 1024x683 1
Силвия Маринова от PsySense е професионален семеен психолог-консултант, специализриащ в семейни казуси и проблеми.


Решението да посетите семейно консултиране може да изглежда страшно и трудно. Да признаете пред себе си и пред другите, че във вашето партньорство нещата не са перфектни е огромна стъпка. Да не говорим, че често след взимане на тежкото решение следва още по-трудната стъпка – намиране на подходящ консултант, финансовия аспект, както и намиране на свободно време в графика на всеки. 

Обикновено откриваме 2 страни на монетата при взимането на решение за започване на семейното консултиране – партньорите мислят, че това може да е решаващата стъпка, но и са несигурни, какво точно ще открият за себе си и взаимоотношенията си – и дали техните проблеми наистина могат да бъдат решени. 


Как да изберем подходящ семеен терапевт за нас ?

От моята практика забелязвам, че за повечето хора е трудно да се решат и да потърсят помощ, а още повече да намерят подходящ за тях семеен терапевт или брачен консултант – такъв, на когото да имат доверие и да се чувстват разбрани. Някои хора губят значително количество време, пари и енергия и често се обезсърчават , ако не видят това, което са очакавали от семейната консултация. 

Точно поради тази причина събрах основните фактори, които са решаващи при избора на семеен психолог:

1. Определете вашите нужди: Преди да започнете търсенето на семеен терапевт, отделете малко време, за да идентифицирате вашите специфични нужди и цели за терапия. Помислете за проблемите, които искате да адресирате, вида на терапията, която предпочитате, и всякакви предпочитания, които може да имате по отношение на подхода или експертизата на терапевта.

2. Цена: Разбира се, цената на консултацията е един от важните елементи при избора на специалист. Както във всички други направления, при терапевтите има светила, които няма как да предлагат услугите си на цени, каквито предлагат останалите психолози. Бих ви препоръчала да намерите специалист, които отговаря на вашите приходи и който можете да си позволите. В нашата култура все още не е популярно да се посещава семеен терапевт, но както посещавате лекар, когато имате физически оплаквания, така е редно да отделите от финансите си и за психическото си тяло, когато то има нужда от вас. Основно хората търсят услугите на семеен консултант, когато са в криза и имат текущ проблем. Това често води до избор на специалист, който да посетят възможно най-скоро. Ние сме готови да чакаме и да платим по-висока такса за добър лекар, когато става въпрос за нашето физическо здраве. Емоционалното ни здраве и взаимоотношенията ни не заслужават по-малко.

3. Правилният специалист за вас: Много хора вярват, че тъй като специалистът е семеен или брачен консултант, той автоматично ще им помогне. Не всеки лекар, дори да е специалистът, когото търсите, ще ви излекува и не всеки семеен консултант ще ви помогне. Добрият специалист за вас е този, с когото усещате връзка, чувствате се добре, изслушани, чути и разбрани и някак знаете, че това е вашия човек. За това е важно:

– да се интересувате не само от образованието и професионалния опит на консултанта, но и от неговия професионализъм 

– ангажираността и отговорното отношение към хората, с които работи. В този аспект коментарите на клиентите му са поучителни. Въпреки че никой специалист не се харесва еднакво от всички клиенти, отзивите могат да ви послужат като ориентир, като същевременно имате предвид, че връзката ви с консултанта е уникална и зависи и от двете страни.

4.Съвместимост: Съвместимостта между терапевта и вашето семейство е от решаващо значение за успешната терапевтична връзка. Потърсете терапевт, който е съпричастен и разбиращ. Когато избирате семеен консултант, който да ви помага при разрешаването на семейни проблеми, е изключително важно да оцените начина му на мислене, защото семейният консултант помага със своите виждания и опит, а не с готови фрази и заучени думи. 

5. Доверете се на инстинктите си: Това е най-важният съвет, който бих дала на всеки. По време на първоначалните си взаимодействия с потенциални терапевти обърнете внимание на интуицията си. Доверете се на инстинктите си и изберете терапевт, с когото се чувствате комфортно да споделяте предизвикателствата и целите на вашето семейство.

Как протича семейна консултация с мен?

След срещата ни и представянето на трудностите, които имате, ще анализираме настоящата ситуация и ще работим върху факторите допринесли за настоящото положение.

В работата си със семействата имам за цел да се изправим и справи с психологическите, поведенчески и емоционални трудности, които причиняват семейни проблеми. Ще ви давам предписания, които да изпълните до следващата ни среща, те са свързани с настоящите ви трудности. Така ще насочваме работата си към желаната цел, която често е свързана с развитието и поддържането на здравословни отношения между членовете на семейството.

Какво да очаквате от първата среща със семеен терапевт ?

Ще ви посрещна и поканя в кабинета си да се настаните удобно.Повечето семейства и двойки, които идват при мен за първи път се чувстват притеснени, изплашени и дори засрамени. След като се запознаем и аз ви уверя в конфиденциалността на разговорите и срещите ни, ще поканя всеки присъстващ член на семейството да представи своята гледна точка за проблема, който ги е довел при мен, както и кой с какви очаквания е дошъл.Ще се зададат теми за различни аспекти от живота ви, ще отговоря на всички въпроси, които имате. Ще договорим посоката на работа, желаните резултати и честотата на срещите ни.

Условно можем да разделим протичането на една стандартна семейна терапия на 3 етапа:

 1. Разучаване и анализ на текущата ситуация.
 2. Работа върху аспектите и фактите, които са създали проблематиката на настоящата ситуация.
 3. Работа върху достигане до желаната (от всички) цел.

Необходимият брой сесии е в зависимост от състоянието на отношенията в семейството, желаните цели и вложените усилия за промяна.

Колко време протичат семейните сесии?

Семейните консултации с мен са с продължителност 60 минути (сесия).

В кои дни можем да посетим кабинета?

Срещите се провеждат в удобен ден и час за всички участници в семейното консултиране. Максимално ще се съобразя с вашите възможности и желание за семейна консултация.

За кого са подходящи семейните и брачни консултации ?

Ако имате желание или ви се налага да ползвате услугите на семеен консултант и се чудите как да изберете подходящия и дали изобщо това е стъпката, която трябва да предприемете, то ето някои основни насоки:

Индивидуално семейно и брачно консултиране

 • Конфликти, кавги или затруднения в семейните връзки и отношения
 • Стрес или напрежение между членове на семейството
 • Неудовлетвореност от отношения
 • Болести или трудни за преминаване моменти
 • Взимане на важни решения относно личен живот / работа
 • Предбрачно консултиране – подходящо за двойки, които обмислят стъпване в семейни отношения

Консултиране на семейни двойки и двойки, живеещи на семейни начала

 • Неразбирателства и конфликти в двойката
 • Неудовлетвореност и проблеми в общуването и разбирането между партньори
 • Сексуални проблеми и изневери
 • Развод или раздяла
 • Преодоляване на проблеми свързани с намеса на роднини / приятели/ познати във взаимоотношенията на двойката
 • Психическо и физическо насилие и малтретиране

Консултиране за родители

 • Проблеми и неразбирателства свързани с възрастта и порастване на деца – страхове, нощно напикаване, заекване, агресия, хиперактивност и разстройство на вниманието, съперничество и силна ревност между децата в семейството.
 • Трудности в обучение и бягства на децата от училище и дом
 • Конфликти с тийнейджъри и подрастващи
 • Агресия към близки и/или непознати
 • Проблеми в общуването – с други деца, с непознати, с родители
 

Колко струват семейните консултации?

Консултацията със семеен психолог е на цена от 60 лева на сесия.

Къде ще се провеждат нашите срещи?

Семейните срещи с мен се провеждат на място, в моя кабинет във Варна, ул. „Калофер“ 1.

Как да запазим час ?

Можете да си запазите час при мен за семейно консултиране, като попълните формата за контакт в „Контакт с мен“ или ако се обадите на телефон 0888 4464 25

Възможно е също да се запази час за Вас дори през Facebook страницата на PsySense.

Запазете час за семейна консултация сега!
Психичното здраве се нуждае от голямо внимание. Това е окончателното табу и трябва да се изправим пред него.