Защо хората се страхуват да посетят психолог? Развенчаваме популярни митове

by in Статии октомври 29, 2021

Безкрайното отлагане на посещение при психолог и страхът от работата със специалист са все още обичайни за нашите ширини. Не всеки е готов да посети такъв вид специалист, въпреки че сам усеща симптоми като апатия, загуба на енергия, постоянна умора, безсъние, загуба на интерес към живота като цяло. Повечето считат тези симптоми за незначителни и маловажни, вярвайки, че могат самостоятелно да решат този проблем. Но те могат да подсказват за съществуването на ранна фаза на психично заболяване. Друга популярна причина за отлагане е страхът. От какво е породен? Отговаряме на три от най-често срещаните отговори:

„Притеснявам се, че някой ще разбере за моята диагноза.“

Лекуващия ви специалист няма право да разпространява такава информация! Всичко, което се обсъжда с психолог и психотерапевт е конфиденциално. Единственото изключение може да бъде за някой близък до вас, на когото имате доверие да управлява вашата здравна информация. Но вие решавате този въпрос още преди поставянето на диагнозата. Ако не искате дори най-близките роднини да знаят за вашето посещение при психолог или психотерапевт, лекарят е длъжен да се съгласи с вас.

„Защо се нуждая от помощта на психолог, след като мога да си купя лекарства и от аптеката? “

Грижите за психичното здраве не се ограничават до лекарства, които могат да намалят нивата на стрес или да намалят степента на емоционалната ви реакция към определени житейски обстоятелства. Фактът, че се чувствате прекалено „нервни“, може да бъде само симптом, признак на заболяване, но не и самото заболяване. Каква болест се крие зад тези прояви може да определи само специалист.

Не забравяйте, че всяко лекарство, което засяга централната нервна система (дори ако успеете да го купите без рецепта), засяга мозъка ви (в противен случай не би се казвало психотропно). Това изглежда е достатъчна причина да приемате такива лекарства само според указанията и под наблюдението на лекар. Чрез самолечение, в най-добрия случай, вие маскирате симптомите на болестта, в най-лошия, вредите на себе си, изостряйки болестта.

При нужда от консултация с опитен психолог, доверете се на Силвия Маринова!

 „Срам ме е да бъда психично болен човек“

За мнозина търсенето на помощ от психиатър е същото като да признаят, че са „психо”. За съжаление хората, страдащи от такива заболявания, са подложени на подигравки и унижения от векове. Тези традиционни представи за тях съществуват и до днес. Нетолерантното и презрително отношение към хората с умствени увреждания също е заложено в езика. Думите „глупак“, „идиот“, „луд“ предполагат индикация за състояние на психично заболяване и в същото време носят в себе си интонацията на негативно и пренебрежително отношение.

Много митове са свързани с психичното заболяване: предполага се, че болестта се проявява поради факта, че нечисти сили влизат в човека. Някои религии разглеждат психичните заболявания като знак за най-тежкото наказание на Бог. Ето защо човек, страдащ от психично заболяване, често изпитва чувство за вина и срам от диагнозата си. Психолозите, които помагат на такива хора, препоръчват да не се фокусират върху оценката на другите, а да търсите подкрепата на семейството си.

Ако имате поне един близък човек, на когото имате доверие и който ви подкрепя, вече имате добри шансове да се справите с болестта. Помислете за качеството си на живот: в края на краищата, докато страдате от заболяване и не ходите на лекар, страдат и вашите близки. Поставете спокойствието си от едната страна на везната и социалното одобрение от другата. От вас зависи да решите какво ще надделее.

Според СЗО грижата за вашето психично здраве намалява риска от самоубийство и подобрява цялостно качеството ви на живот. Откриване на психично заболяване в ранните етапи от неговото развитие позволява да се спре или значително да се забави прогресивният му ход. Ако усетите признаци на психично разстройство в себе си или в семейството си, ви призоваваме незабавно да потърсите помощ от психолог или психиатър.

Оценка: 5

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *