Детски психолог в гр.Варна

psysense 16 1024x683 1
Силвия Маринова от PsySense е професионален детски психолог-консултат, специализиращ в казуси при отглеждане и възпитание на деца и юноши.

Всяко дете преминава през различни емоционални периоди. Обикновено родителите описват промени свързани с  настроението, трудности в отношенията с връстници или проблеми с поведението в училище. Това е естествена част от израстването и съзряването, но всеки родител се притеснява кога е нужно да потърси помощ и кога детето наистина има нужда от консултация със специалист.

Насреща съм да се срещнете с мен за детска консултация, в която участва и Вашето дете. На тази среща ще работим върху различни казуси свързани с възпитанието и психиката на детето, свързани с:

Запазете час за детска консултация сега!
Не пренебрегвайте проблемите на детето си и му помогнете да се справи по правилен начин с тях.

Какво е детската консултация?

Като родител, съм сигурна, че не искате нищо друго освен детето Ви да е здраво и щастливо, но понякога попадаме в ситуации, в които просто се чувстваме безсилни и не можем да „справим“ сами – особено когато сте толкова емоционално обвързани със ситуацията и сте опитали всичко, което Ви е по силите.

Когато едно дете страда от психически, социален или емоционален стрес и / или травма, може да се окаже трудно за родителя да се справи, особено когато чувства, че нищо не работи или не може да направи нищо, за подобрение. Обикновено родителят или този, който се грижи за детето или тийнейджъра търси връзка с мен. Децата, които страдат от проблеми с психичното здраве или психологически стрес, може да не споделят тези притеснения с родителите си. Това се случва, не защото детето ви не ви обича; по-скоро се случва, защото той / тя се страхува да не ви разочарова.

Родителите забелязват, че поведението на детето им внезапно и / или драстично се е променило, или описват детето си като “различно от преди” и търсят причината за това. Не винаги са на ясно дали поведението на детето е симптом на нормален етап в развитието или признак на аномалия.

Детската консултация с психолог е специализирана сесия, предназначена за оценка, разбиране и справяне с емоционалните, поведенческите нужди и нуждите на развитието на децата.  В тази обстановка, аз като детски психолог за детско-юношеско консултиране предразполагам детето и създавам безопасна, подкрепяща и неосъждаща среда, позволяваща му да изразява открито своите мисли, чувства и преживявания. Психологът използва различни техники, включително игрова терапия, разговор и наблюдение, за да придобие представа за вътрешния свят на детето. Тези сесии са съобразени с възрастта на детето, етапа на развитие и специфичните проблеми или предизвикателства, пред които може да се изправи. Психологът също работи в тясно сътрудничество с родители или настойници, като им предоставя обратна връзка, насоки и стратегии за подкрепа на психичното здраве и благополучие на детето им. Целта на тези консултации е не само да се отговори на непосредствени проблеми, но и да се подготви детето с умения за справяне и устойчивост за бъдещи предизвикателства, насърчавайки здравословно емоционално и психологическо развитие.

Как протича първата сесия с дете?

Първата среща обикновено е само с присъствието на родител или родители, тъй като тяхната подкрепа е важна за процеса на лечение. По време на тази среща ще се запознаем и ще обсъдим подробности за детето ви и вашите притеснения. Това е важен момент за разбиране на контекста и основните проблеми, които вълнуват вашето семейство.

След това ще проведа няколко индивидуални сесии с детето или тийнейджъра, за да се запозная с неговия свят, усещания и преживявания.

Целта ми е да помогна на детето ви да разбере и преработи проблемите или травмите, които преживява, така че да може да се справя с емоциите си и да води здравословен живот, свободен от страх, объркване, тревога или травма. В процеса на работа, ще ви съдействам да разпознавате нормалните и ненормалните психологически модели при детето, за да подпомогнете ефективната комуникация и връзка с него, и да му осигурите необходимата подкрепа за неговото развитие и благополучие.

В следващите сесии ще работим заедно с цялото семейство, за да поставим цели и да планираме последващите срещи. Като родители, вие играете ключова роля в психичното здраве на вашето дете и вашето активно участие е от съществено значение.

Моята задача е да успокоя вашите притеснения и да предоставя на вас и вашето дете необходимите инструменти за справяне с различни психически състояния по здравословен и продуктивен начин. Целта е да ви помогна да се справите с предизвикателни ситуации с по-малко стрес и объркване, като подпомогна както вас, така и детето ви в тези трудни времена.

Детската психология се отнася до лечението на широк кръг от проблеми и разстройства, които засягат децата и техните семейства. Психолозите, които работят предимно с деца, провеждат тестове, провеждат изследвания и участват в терапевтични сесии с хора, семейства и групи.

Психолозите могат да правят изследвания, което е много важен принос в академично и клинично отношение към професията. Терапевтът е по-широк термин за професионалисти, които са обучени – и често са лицензирани – да предоставят разнообразни лечения и рехабилитация за хората.

Ето няколко признака, че детето ви би имало полза да поговори с психолог:

  • Промяна на хранителните или спящите навици.
  • Участие в деструктивно поведение.
  • Екстремни чувства на тъга или тревога.
  • Лошо поведение.
  • Изолиране от приятели.
  • Повишени физически оплаквания.
  • Често говори за смъртта.

Вашето дете може да се възползва от посещение на психолог, ако: Мислите, че детето ви може да има състояние, което засяга неговото обучение или неврология, като ADHD, разстройство на обучението или разстройство от аутистичния спектър. Вашето дете се нуждае от подкрепа за справяне с емоционални или поведенчески проблеми.

Обикновено индивидуалната терапия на деца започва на възраст около 7-9 години. В тази възраст децата са свикнали да се отделят от родителите си всеки ден за училище. Те са по-независими и много по-способни да вербализират своите мисли и чувства. 

Понякога това, което изглежда като нормална детска трудност, може да се развие в нещо по-сериозно. Родителите следва да потърсят детски психолог, ако детето им:

  1. Изпитва трудности в множество житейски области като семейни отношения, академични постижения, развлекателни дейности и приятелства.

2. Започва да изпитва спад в самочувствието, чувства се по-малко уверено или по-малко ефективено.

3. Показва прекомерна тревожност за бъдещето.

4. Изразява чувство на безнадеждност.

5. Оттегля се от семейството, приятелите или дейностите, които преди са му харесвали.

6. Преживява значителни промени в навиците за сън или хранене.

7. Често проявява неприемливо поведение при децата.

8. Проявява повтарящо се “саморазрушение”, като дърпане или скубене на коса, чоплене на кожата или ноктите.

9.Говори за или се самонаранява.

10. Прави изказвания като „Иска ми се да не бях тук“ или „На никой няма да му пука, ако ме няма“.

11. Целенасочено се говори за самоубийство.

Съветвам ви да се доверите на интуицията си. Вие познавате детето си най-добре. Ако чувствате, че нещо не е наред, доверете се на този инстинкт. Винаги е по-добре да се уверите, че всичко е наред, отколкото да откриете проблема твърде късно.

Важно е родителите да поддържат открита комуникация с детето си, предлагайки им безопасно пространство да споделят чувствата и тревогите си. Насърчаването на положителни механизми за справяне, като внимателност, физически дейности или творческо изразяване, също може да бъде от полза. Ако притесненията продължават, ранното търсене на професионална помощ може да направи значителна разлика в справянето с потенциални проблеми с психичното здраве и насочването на детето обратно към здравословен път на развитие.

Обсъждането на идеята за посещение на психолог с детето ви изисква чувствителност, честност и увереност. Започнете, като изберете спокойна и удобна обстановка, където детето ви да се чувства в безопасност. Подходете внимателно към темата, като се уверите, че оформяте разговора в положителна светлина. Обяснете, че психологът е професионалист, който помага на хората, включително децата, да разбират и изразяват чувствата си по-добре. Подчертайте, че посещението при психолог не означава, че нещо не е наред с тях; по-скоро това е начин да научат повече за себе си и как да се справят с емоциите или ситуациите, които намират за предизвикателни. Признайте всички чувства или притеснения, които изразяват, и ги уверете във вашата подкрепа и любов през целия процес. Важно е да се каже, че посещението при психолог е нормална и полезна стъпка, подобно на посещението при лекар за физическо здраве и е знак за сила да потърсите помощ, когато е необходимо. Като поддържате открита комуникация и адресирате техните притеснения или въпроси, можете да помогнете на детето си да се почувства по-комфортно и да приеме идеята за среща с психолог.

Колко е продължителността на детската консултация?

Детската сесия е като всяка друга консултация и е с продължителност 60 минути.

Какво е работното време на детския психолог?

Можете да запазите своя час от понеделник до петък между 9 и 19ч. в зависимост от това, кога би било удобно на Вас и вашето дете. 

Как да си запазим час със психолог Силвия Маринова и какво е нужно като информация за запазване на час?

Можете да си запазите час, като попълните формата за контакт в „Контакт с мен“ или ако се обадите на телефон 0888 4464 25. Достатъчно е да предоставите Вашето име и информация, че желаете да се работи с дете или тийнейджър, както и ден и час, които биха ви били удобни за консултация. 

Ако тези методи не ви устройват, може да се свържете през Facebook страницата на PsySense.