10 от най-честите причини да потърсите помощ от психолог

by in Статии юни 8, 2021

Противно на мита, че само „луди“ търсят помощ при психолог, много хора и семейства са открили смисъла на работата със специалист по различни лични и социални проблеми. Мнозина откриват достойнствата да намерят квалифициран професионалист, който да им помогне да открият себе си в бурите на живота.

Ще ви представя списък на някои от най-честите причини, поради които хората търсят помощ при психолог:

1. Основни житейски събития като предстоящ развод или раздяяла, финансова криза или затруднения, сериозни здравословни проблеми или злополуки, справяне с криза на средната възраст или проблеми със застаряването. Използването на услугите на квалифициран безпристрастен професионалист понякога може да помогне на хората или двойките да намерят нови начини за комуникация и разрешаване на своите трудности. Разбирайки, че с остаряването, е важно да потърсим нови начини да намерим смисъл в живота, независимо дали това означава да се преоткриваме с нова кариера, доброволчество, развиване на ново хоби и срещане с нови хора, които са положителни и подхранващи.

2. Депресия: Ако усетите, че се борите да станете от леглото и чувствате, че животът ви няма смисъл или че нещата, които преди са ви доставяли радост, вече изглеждат незначителни, може да е време да потърсите помощ от психолог. По-леките форми на депресия могат да отговорят на по-естествени форми на лечение, като повишена социализация, витамин D, повишено физическо натоварване и други предложения, които вашият психолог може да препоръча.

3. Разстройства, свързани с тревожността: Чувство на нервност или паника в социални ситуации като публични изказвания, страхове или фобии, като страх от летене, пост травматичен стрес и много други дейности, които създават екстремен стрес, често се подобряват, когато човек получава лечение от квалифициран специалист.

4. Управление на гнева: Днес сме изправени пред все повече изисквания към нашето времеот нас : от работа и семейство до постоянно анагажиране с технологиите. Много хора се чувстват неспособни да се справят със стреса от ежедневието и се оказват избухнали в гняв, често заради хората, които обичат най-много. Научаването на по-здравословни начини за общуване и справяне с гнева може да бъде от полза не само за отделния човек, който търси помощ, но и за приятели и семейство.

5. Смесени семейни проблеми: С коефициент на развод от около 50%, много двойки се справят с уникалните предизвикателства на стъпващите деца, съперничеството на братята и сестрите, битките за попечителство и финансовите проблеми. Намирането на полезни начини за подреждане на тези проблеми понякога може да означава участието на някои или всички членове на семейството в процеса на терапия, за да се улесни процесът по решаване на проблема.

6. Загриженост от родителите: тормоз или други проблеми в училище; деца, които стават антисоциални и прекарват прекомерни периоди от време в игра на видео игри, гледайки онлайн порно, текстови съобщения,  отчуждаване по друг начин от семейството и приятелите си, са чести причини, поради които специалистите по психично здраве виждат притеснени родители в психологичните си кабинети.

7. Пристрастявания: Независимо дали проблемът е често срещан като желание да се откажете от тютюнопушенето или толкова сериозен, колкото хазартната, алкохолната или наркотичната зависимост, тази категория е много тревожен проблем, който ако не се лекува, може да доведе до нарушени бракове, загуба на работа и сериозен риск за здравето.

8. Скръб и загуба: Загубата на съпруг / съпруга, дете или друг член на семейството или дори близък приятел може да доведе до изключително страдание и, ако не бъде решена, може да доведе до депресия. Намирането на група за подкрепа може да бъде полезно, както и намирането на съпричастен терапевт, който може да даде добре обмислени предложения и методи за справяне със скръбта.

9. Нарушения в храненето: Много хора се борят с теглото си и понякога откриват, че се хранят не от глад, а като начин да се справят със стреса от ежедневния живот. Други обаче, предимно млади жени, смятат, че са с наднормено тегло, когато всъщност са опасно слаби. Чувството за необходимост да спортувате прекомерно и да прибягвате до крайни мерки, за да избегнете наддаване на тегло, може да доведе до много сериозни проблеми със здравето и дори до смърт. Специално обучен психолог може буквално да бъде спасител на живота за тези хора.

10. Липса на самочувствие: Нереалистичната представа за себе си и липсата на асертивност могат да доведат индивида до социално изолиране, което води до трудности в създаването на здрави взаимоотношения и изоставане на работното място. Научаването как да станем по-уверени може да бъде изключително полезно за млади и стари.

Първата стъпка в търсенето на психолог често е най-трудна. Мнозина смятат, че лечението отнема много време и е скъпо. Въпреки това много от пациентите откриват, че цената е достъпна. Много проблеми могат да бъдат решени с подход, фокусиран върху решението, който позволява на пациента да разреши или подобри положението си в рамките на няколко посещения. По-сериозните проблеми може да се нуждаят от други форми на терапия или комбиниран подход, който може да отнеме повече време.

Не сте сами. Не чакайте нещата да се подобрят. Обадете ми се днес за първоначална консултация на 0888446425.

Оценка: 0

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *