Какво представляват тревожните разстройства?

by in Статии юни 8, 2021

Всеки се чувства тревожен от време на време. Това е нормална емоция. Например, може да се почувствате тревожни и нервни, когато се сблъскате с проблем по време на работа, у дома, преди изпит или преди да вземете важно решение.

Тревожните разстройства обаче са различни. Те са група психични заболявания и неудобствата, които причиняват, могат сериозно да попречат на ежедневните ви дейности.

За хората, които страдат от някакъв вид тревожност, притеснението и страхът са постоянни и непреодолими и могат да бъдат изключително саморазрушаващи. Но чрез лечение, симптомите могат да се овладеят .

Видове тревожни разстройства: паническо , социално тревожно, фобии, генерализирано тревожно

Тревожно разстройство е общ термин, който включва различни състояния:

Паническо разстройство. Усещането е за ужас, който ви сполита изведнъж. По време на паническа атака  доста често ви заливат силни физически симптоми : може да започнете да се потите, да имате болка в гърдите и да почувствате сърцебиене (необичайно силен или учестен пулс). Понякога може да чувствате, че се давите или получавате сърдечен удар. –Социално тревожно разстройство. Наричано още социална фобия,  в това състояние, чувствате непреодолимо притеснение в ежедневните социални ситуации. Вие имате усещането, че другите ви съдят или ви  се присмиват. -Специфични фобии. Изпитвате силен страх от конкретен обект или ситуация, като например височина или летене. Страхът е по-силен от нормалния и може да ви накара да избягвате определени събития или ситуации. –Генерализирано тревожно разстройство. Изпитвате прекомерно, нереалистично притеснение и напрежение с малко или никаква причина.

Симптоми на тревожното разстройство

Всички тревожни разстройства имат някои общи симптоми:

-Паника, страх и безпокойство -Проблеми със съня -Не можете да стоите спокойно и неподвижно -Студени, потни, изтръпнали или изтръпващи ръце или крака -Задух -Сърцебиене -Суха уста -Гадене -Напрегнати мускули -Виене на свят

Причини за тревожното разстройство

Учените не знаят от какво точно се предизвикват тревожните разстройства. Подобно на другите форми на психични заболявания, те произтичат от комбинация от неща, включително промени в мозъка и околната среда, и дори вашите гени. Разстройствата могат да се предават от семейството и могат да бъдат свързани с дефектни вериги в мозъка, които са отговорни за страха и другите свързани емоции.

Диагностициране на тревожно разстройство:

Ако имате гореизброените симптоми, потърсете помоща на психолог, който ще поговори с вас и ще се опита да разбере първопричините за тях Психологът ще ви зададе конкретни въпроси и може да използва различни тестове, за да се уточни дали имате тревожно разстройство. Той ще прецени продължителността и интензивността вашите симптоми и ще изследва дали симптомите ви бихави пречили да извършвате нормалните си дейности.

Справяне със симптомите на тревожно разстройство:

Тези съвети могат да ви помогнат да контролирате или да намалите симптомите си: -Намалете или ограничете храни и напитки, които съдържат кофеин, като кафе, чай, кола, енергийни напитки и шоколад. Кофеинът е лекарство, променящо настроението, и може да влоши симптомите на тревожни разстройства. -Хранете се правилно, спортувайте и подобрете съня си. Бързи аеробни упражнения като джогинг и колоездене помагат за освобождаване на химични съединения в мозъка, които намаляват стреса и подобряват настроението ви. -Проблемите със съня и тревожното разстройство често вървят ръка за ръка. Направете добрата почивка приоритет. Следвайте релаксираща рутина преди лягане. Говорете с Вашия психолог, ако все още имате проблеми със съня. -Посъветвайте се с Вашия психолог или психотерапевт, преди да приемате каквито и да е лекарства без рецепта или билкови лекарства. Много от тях съдържат съставки, които могат да влошат симптомите на тревожност.

Оценка: 0

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *