Анорексия – бичът на съвременните младежи

by in Статии ноември 12, 2021

Всичко наоколо е изпълнено с красиви тела: реклами, бляскави списания, снимки в Instagram. Това неволно оставя отпечатък върху психиката ни. Мъжете се нуждаят от този прословут идеал, всъщност резултат от фотошоп, а жените стоят пред огледалото и мразят телата си. В резултат на това стремежът към стройно тяло започва чрез изтощителни упражнения във фитнеса и непосилни диети. Но това не може да продължи вечно. Рано или късно, тялото не издържа.

Как започва анорексията

Всичко започва с една проста стъпка: интернет и избор на диета. В началото е трудно, има много изкушения, а после всичко се променя постепенно. Искате да ядете все по-малко и по-малко. И физически, и психически.

„Вчера приех 1000 калории, днес ще приема 800, а в други ден 600“.

Въпросът е колко дълго можете да издържите по този начин. За физически упражнения не остава абсолютно никаква сила. Студено ви е дори когато е жега. Изблици на агресия, меланхолия, липса на каквито и да било интереси, освен броенето на калориите. Всяко ястие се претегля внимателно, всичко се изчислява. Стресът, на който стомахът и другите органи са подложени в този момент, не може да се опише с думи.

Това не са всички последствия.

Никой не приема анорексията за сериозно психично заболяване. Психолозите и психотерапевтите понякога просто не знаят как да се справят с това. Но едно е сигурно – анорексията засяга огромен брой млади хора и от двата пола. Приблизително 20% от хората умират в резултат на това хранително разстройство. Това е един от пет случая на диагностицирана анорексия. Независимо от това, болестта се счита за глезотия на подрастващите. За такива случаи са необходими рехабилитационни центрове.

„Искам да живея и да не мисля за това всеки ден, но това вече е навик.“

„Никой не можеше да ми помогне, а и не знаеше как да ми помогне.“

„Не можете да помогнете с хапчета, трябва да работите с главата си.“

„Все още чувствам, че мислите ми и аз се самоунищожаваме.“

Това са думи на хора, страдащи от този проблем. Това заболяване се лекува трудно, защото дори след възстановяване има чести случаи на връщане към проблема.

Какви са последиците от анорексия

Последствията от анорексията са ужасяващи:

  • липса на телесни мазнини и мускулна тъкан;
  • сърдечно-съдови заболявания (аритмия, ниско кръвно налягане);
  • безплодие;
  • развитие на фобии и мании;
  • невъзможност за работа и учене;
  • комплекс от други неизлечими болести;
  • самоубийство.

Заключението на всичко по-горе е необходимостта да се поддържа психичното здраве не по-малко от физическото здраве. Насърчаването на трезво самочувствие, придобиване на правилни хранителни знания и толерантно отношение един към друг е превенцията от анорексия.

Оценка: 0

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *